back
返回

大便正確姿勢話你知

如果你有便秘嘅問題,有冇諗過其實係關點「坐」馬桶嘅事呢?德國專家指出,排便時,其實蹲比坐更有效、更健康。講到蹲,好多網友話亞洲人一早知喇,佢哋不嬲蹲慣厠所。

1432012648_f5b7

坐著如廁難放鬆

英國《衞報》報導,德國微生物學博士茱莉亞恩德斯(Giulia Enders)研究指出,人類腸道是彎曲的,坐著或站立時會收縮,難以放鬆,因此坐在馬桶上排便,通常需要出較多力,過程需時亦較長,容易產生痔瘡和腸道 疾病等問題。用蹲姿排便反而是最自然的姿勢,對腸道壓力會減少,排便過程自然順暢。

宜雙腳放矮凳

恩德斯說,全球1.2億人都是習慣蹲姿排便,多數是亞洲人。比起習慣坐廁的歐美人,亞洲人較少出現痔瘡問題。她建議坐在馬桶上排便時,可將雙腳放在矮凳上,有助輕鬆排便。

立即分享Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookDigg this